vrijdag 13 juli 2012

300 haaktips & technieken van Jan Eaton

In het boek 300 haaktips en technieken worden 300  haaktips en technieken gegeven.

De beschrijving op de achterkant is:
- stapsgewijze uitleg aan de hand van foto's, patronen en heldere instructies begeleiden u bij iedere fase van uw werk, maar u kunt het book ook inzien voor een oplossing van specifiek probleem
- ontdek hoe u garen kunt vervangen en nauwkeurig de benodigde hoeveelheid kunt inschatten; leer patronen aan te passen voor het creëren van stijlvolle kleding; en verleng een bestaand kledingstuk met versieringen en randen.
- alle steken worden uitgelegd, van de fundamentele kettingsteek tot filethaakwerk, en u krijgt adviezen over het combineren en aanpassen van motieven en het omgaan met afwijkende maten.
- u vind alle antwoorden die u zoekt in een eenvoudige, gemakkelijk te begrijpen, geïllustreerd formaat in de volgorde die u tegenkomt tijdens het werken aan een project. Met deze praktische en begrijpelijke handleiding vol technische kennis en probleemoplossende tips, zit u nooit meer met uw handen in het haar.
- in bijna elk hoofdstuk vind u de kaders Idee en/of Tip, waarin suggesties worden gedaan om nieuwe vaardigheden te oefenen en te ontwikkelen en veel voorkomende fouten te voorkomen.


De inhoudsopgave is al erg kleurrijk maar ook overzichtelijk. Hij is logisch ingedeeld en voorzien van vrolijke foto's.

Het boek begint met een uitleg over hoe het boek werkt. Ik vind dat zelf een beetje overdreven, maar het zou handig kunnen zijn.

Alle verschillen tussen soorten haaknaalden en garen worden uitgebreid beschreven en weer geïllustreerd met foto's van de soorten haaknaalden erbij. Dat is wel erg handig, want dan snap je meteen de verschillen tussen de soorten naalden.

er staan tips en beschrijvingen in hoe je handig haaknaalden kan bewaren en wat je allemaal nodig kan hebben bij het haken. Ik zelf gebruik lang niet alle fournituren die zij zeggen dat je nodig hebt om te kunnen breien.

Dan komt er een uileg over het lezen van patronen. Dit vind ik zelf erg handig. Bij elke patroon tekening staat een voorbeeld van een gehaakt object. Zo zie je meteen hoe het patroon wordt als je het haakt.

Nu is er een uitleg van het lezen van filetpatronen. Dat is weer een ander type patroon, Ik vind de uitleg hiervan iets minder duidelijk als van de gewone patronen.

er komt een leuke uitleg over het ontwerpen van patronen en hoe je alles kan opmeten.

Nu komt het leukste, namelijk de uitleg van de verschillende soorten steken. Iedere steek wordt uitgelegd met foto's van begin tot einde. Hoe ziet 1 toer eruit, en hoe ziet het eruit als je er een heel lapje mee haakt.

Verder laten ze bij veel soorten steken het verschil zien tussen kleurgebruik in een haakwerk. Het patroon kan hetzelfde zijn, maar als je van garen wisselt kan het patroon er totaal anders uit zien.

Het volgende deel gaat over in toeren werken. Hierin laten ze zien hoe je bijvoorbeeld magische circels maakt, een basis rond blok haakt, maar ook hoe je bloemen haakt en in lagen werkt.

het een na laatste deel gaat over plezier met kleur. Er worden verschillende manieren van het werken met kleur gebruikt.  ook hierbij hebben ze weer veel duidelijke foto's gebruik om het verhaal te illustreren.

Het laatste stuk gaat over het in elkaar zetten en afwerken van je haakwerk. Ook hierbij alles weer duidelijk beschreven.


Het is een boek wat ik er regelmatig bij pak. Als ik tegen dingen aanloop, maar ook als inspiratiebron voor ik met nieuwe haak projecten begin. Het boek is handig om te hebben als beginner, omdat je er veel uit kan leren, maar ook als je al langer haakt is het een leuk boek om te hebben.

Groetjes renske


Geen opmerkingen: